Translate

štvrtok, marca 03, 2011

Zimné deep sky

Oblasť na fotografii sa nachádza na rozmedzí súhvezdí Veľkého psa a Jednorožca.Obsahuje veľa známych objektov deepsky,od otvorených hviezdokôp až po oblasti s emisnými hmlovinami.Najviac nápadná je hmlovina NGC 2723 - nachádza sa v hornej časti fotografie a podobá sa na letiacu čajku, odtiaľ aj jej meno Seagull.Najjasnešia hviezda na snímku je Sírius, pod ním najdeme otvorenú hviezdokopu M41 - je to zoskupenie jasných hviezd a na tmavej oblohe sa dá zbadať aj voľným okom.Na identifikáciu menej jasnejších objektov je dobré použiť podrobnejší hviezdny atlas.Tento záber je kombináciou 10 x 480 s. expozícií Canonom 450Da,Canon 2,8/50 cl.3,5 , 1600ASA, CLS Clip Filter, montáž Vixen GP Photoguider bez pointácie, zhotovené 1.3.
A toto je kráľ zimnej oblohy Orion aj so suitou všetkých možných hmlovín, ktoré sa v súhvezdí nachádzajú.Najväčšia je asi Barnardov oblúk elegantne zľava obchádzajúci orionov pás, pod hviezdou Alnitak - prvá zľava v páse je komplex  hmlovín obsahujúci známu Konskú hlavu, je vidieť aj na fotografii, pod týmto zoskupením nájdeme známu Veľkú hmlovinu M42, na tejto fotografii preexponovaná, jej krása vinikne na detailnejších záberoch.Zaujímavou hmlovinou je Hlava čarodejnice, tá sa nachádza vpravo od hviezdy Rigel - vpravo dole.Zhotovené 1.3. 11 x 480s. Obrovský boj z gradientamy všetkých druhov....ostatné údaje rovnaké ako u záberu hore.
Na tejto fotografii vidíme hranice súhvezdí Blíženci, Orión, Býk.Nájdeme tu hmloviny, známu otvorenú hviezdokopu M35 v Blížencoch a veľa ďalších zaujímavých objektov.
Zhotovené 1.3. 11 x 480s. s rovnakými tech parametrami ako hore.

Žiadne komentáre: