Translate

streda, marca 09, 2011

Statio Tranquillitatis II.

Večer 8.3. vypadal optimisticky, na oblohe ani mráčik , android z telefónu ma stále upozorňoval na to že za chvýľu preletí Discovery a ISS.To sa naozaj stalo, až na to že na prvý pohľad bolo zrejmé že s Discovery sa niečo deje.Nebol to ten klasický pohľad na jasnú hviezdu uháňajúcu oblohou, bola to skôr miniatúrna kométa s obrovským vlastným pohybom.Dnes ráno - 9.3.- som sa dozvedel že s raketoplánu vypúšťali prebytočnú vodu a táto mala na svedomí onen efekt kométy.Tak a to bol môj posledný  fotografický záznam raketoplánu, ďalší bude jedine pri návšteve múzea, ale to asi nieje príliš pravdepodobné..........

Raketoplán odletel aj zo svojou nádhernou vlečkou a čo ďalej.....Zima sa blíži do svojho finále- aspoň dúfam, a ďalšia možnosť pozrieť si niečo z jej ponuky na oblohe bude až za pol roka.Preto som sa rozhodol skúsiť odfotografovať jednu z veľmi zaujímavých oblastí plnú hmlovín, otvorených hviezdokôp nachádzajúcu sa v súhvezdí Jednorožca.V hornej časti fotografie nájdeme komplex hmlovín okolo NGC 2264, tiež známu pod menom Vianočný stromček.Južne od stromčeka nájdeme hmlovinu Kónus, celá oblasť patrí do hviezdnej asociácie Monoceros II.Ďalším zaujímavým objektom je hviezdokopa NGC 2244 obklopená hmlovinou známou pod ménom Rozeta.Tú nájdeme v spodnej časti fotografii.Na tmavej oblohe sa nájsť aj voľným okom ale na pohodlné pozorovanie doporučujem triéder.
Tech.údaje  :   33x 300s exp. 1600 ASA, CLS clip,  Canon 450Da,  Sigma 2,8/150 cl. 3,5, montáž Vixen GP-2 Photoguider., bez pointácie.

Žiadne komentáre: