Translate

nedeľa, augusta 05, 2018

21P/Giacobini-Zinner




Začiatok mesiaca august je známy v astronomickej komunite  meteorickým rojom Perzeidy, tento rok v maxime bude Mesiac okolo novu, takže ak počasie dovolí môžeme sa tešiť na  nádherný hviezdopád  sĺz sv. Vavrinca -  takto pomenovali tento astronomický úkaz naší predkovia.
V septembri prejde perihéliom známa periodická kométa 21P/Giacobini-Zinner, ktorá mimochodom je tiež zdrojovým telesom meteorického roja, ktorý sa volá Drakonidy a jeho maximum pripadá na obdobie okolo 8. októbra.
Tohtoročný návrat kométy sa nesie v znamení veľmi dobrých pozorovacích podmienok pre naše zemepisné šírky a sledovanie  Perzeíd môžeme doplniť pozorovaním prípadne fotografovaním tohto  zaujímavého objektu .
V súčasnosti  je jasnejšia ako 8 mag. a je viditeľná v malých ďalekohľadoch a triédroch.Do 19. augusta sa bude presúvať súhvezdím Cassiopeia juhovýchodným smerom ponad jej známe dvojité véčko, medzi 15. a 20. augustom môžeme kométu sledovať pri jej ceste ~ 2.5° severne od známej dvojice hmlovín ,,Srdce a Duša" - IC 1805 a IC 1848. Jej jasnosť sa bude pohybovať okolo 7 mag.



Medzi 20. až 28. augustom sa objekt presunie cez súhvezdie Žirafy, 23. augusta ju nájdeme ~ 2.5° južne od planetárnej hmloviny NGC 1501.



Začiatkom septembra privíta kométu súhvezdie Povozníka, ráno 3. septembra ju nájdeme 1° západne od jeho najjasnejšej hviezdy Capella, jasnosť kométy by mohla prekročiť 7 mag.


Mapky sú zhotovené v programe SkyChart - Cartes du Ciel.





Žiadne komentáre: