Translate

pondelok, apríla 04, 2011

Jarné galaxie

Jarná obloha je príťažlivá skôr pre milovníkov vzdialených galaktických ostrovov, ich zvýšený výskyt môžeme pozorovať smerom k trojhraničiu súhvezdí Panna, Vlasy Bereniky a Lev.Jedno z najznámejších zoskupení nájdeme práve na pomedzí Panny a Vlasov bereniky známe pod menom Markarianov oblúk.Je pomenované po arménskom astronómovi Benjamínovi Markarianovi, ktorý zistil že galaxie tohto útvaru majú spoločný pohyb v priestore.Taktiež jeho meno nesie katalóg jasných galaxií s aktívnym jadrom.Na mojej fotografii sa môžete orientovať podľa dvoch najjasnejších eliptických galaxií M84 a M86.
Snímok je výsledkom 18 x 600 s. expozícií, Canon 450Da,refraktor RD 80 s rovnačom ED 0,85 pointovaná HEQ-5 s QHY-5 v PHD, 800 ASA , UvIrCut filter,MRAW,DSS,PS.
Fotografované 3.-4. 4. 2011.


Veľmi zaujímavé je aj galaxyrandevu v Levovi, známe pod menom Leo triplet.Trojica galaxií  2,5° juhozápadne od 70 Leo predstavuje zaujímavé zoskupenie vhodné pre vizuálne pozorovanie ďalekohľadom  s väčším priemerom, prípadne na fotografiu s tým čo máme po ruke.
Môj pokus je s ED 80 + rovnač ED 0,85, Canon 450Da,19x 480 s. 1600ASA, HEQ-5, point. QHY-5 + PHD,MRAW,DSS PS.
Apropó, je to mimo tému ale čítal som, že sa chystá pokračovanie Blade runner a toto je podľa mňa najlepšia filmová scéna histórie, participovať na ňom má aj Ridley Scott. Vlastne je to aj jeho dieťa, ale viete si to predstaviť?????ako to celé dopadne.....

Žiadne komentáre: