Translate

piatok, septembra 14, 2018

21P/Giacobini–Zinner) blízko otvorenej hviezdokopy M35



Kométa 21P/Giacobini–Zinner) prešla 10. septembra perihéliom a v súčasnosti ju môžeme pozorovať ako jasný objekt dostupný pre triedre a malé ďalekohľady presúvajúci sa cez súhvezdie Blíženci.
V tomto súhvezdí ju nájdeme ako prechádza okolo zaujímavých objektov, ktoré sú známe a sú dostupné aj pre nenáročnú pozorovaciu techniku.






Ráno 15. septembra o 2 h selč nájdeme kométu iba 30´severne od M35,okolo poludnia bude objekt prechádzať priamo cez hviezdokopu, žiaľ tento zaujímavý úkaz bude viditeľný pre pozorovateľov na opačnej strane zemegule.


V nasledujúcich dňoch môžeme kométu sledovať pri jej pohybe okolo známych deep sky objektoch v Blížencoch a Oriónovi. 16. septembra bude objekt 1° severovýchodne od hmloviny IC 443 známej aj ako Jellyfish , ktorá vznikla pri výbuchu supernovy pred tisíckami rokov.


17. septembra nájdeme kométu medzi hmlovinami IC443 a Ced67b - obklopujúcu otvorenú hviezdokopu NGC2175 v Oriónovi.
Všetky tieto avizované  udalosti sú zaujímavé  pre astrofotografov, ktorý môžu zachytiť kontrast červeného zafarbenia hmlovín s kometárnou modrou  21P/Giacobini–Zinner).Hmloviny sú dostupné pre astrofotografickú techniku avšak pre vizuálne pozorovanie bude oveľa vhodnejšie sledovať prechod kométy okolo hviezdokopy M35.

Mapky sú zhotovené v programe SkyChart - Cartes du Ciel  a ukazujú polohy komét pre každý deň o 2h selč.




Žiadne komentáre: