Translate

nedeľa, októbra 02, 2016

3200 Phaethon








                                       Animácia pohybu asteroidu z 22x40s. exponovaných 22.09.2016



                        Animácia pohybu asteoridu z 13x40s. exponovaných 29.09.2016

 Asteroid objavený na snímkach exponovaných družicou IRAS 11. októbra  1983.Jeho dráha ho charakterizuje  ako PHA objekt typu APOLLO.V perihéliu sa približuje k Slnku na vzdialenosť ~ 0.14 AU - najbližsie z asteroidov označených vlastným menom .
Phaethon nie je obyčajný asteroid, občas sa chová ako kométa a tvorí chvost - hlavne pri jeho priblíženiach do perihélia - z tohto pochádza aj jeho prezývka - Rock comet - kamenná kométa.

                                                               3200 PHAETHON


Asi najviac známym sa stal, keď bol označený ako materské teleso meteorického roja Geminíd, ktoré patria k najintezívnejším v priebehu roka a ich maximum nastáva v polovici decembra.Je tiež stále zahalený rúškom tajomstva - v r.2009 pri svojom obehu okolo Slnka vyprodukoval iba 0.01 % hmotnosti Geminíd a to je príliš málo na to aby sa  obnovovali z tohto zdroja.Jednou z teórií je, že Geminidy sú produktom zrážky dvoch asteroidov. a Phaethon a Geminidy sú produktom tejto kolízie.

Tento rok máme šancu vidieť tento zaujímavý objekt začiatkom októbra, kedy bude prechádzať severnými oblasťami oblohy cez súhvezdia Malý voz,Drak a Céfeus.Jasnosť sa bude pohybovať okolo 15M a to je dosť na pozorovanie aj technikou dostupnou amatérskym pozorovateľom.Priaznivejšie podmienky na sledovanie tohto objektu nastanú na budúci rok, kedy v polovici decembra 2017 dosiahne pri  priblížení k Zemi jasnosť ~ 10.5 M.




Žiadne komentáre: