Translate

piatok, decembra 21, 2007

Vianočná obloha 2007 - 2008


Zimná obloha nám pripravila tento rok veľa zaujímavých pozorovateľských lahôdok.Skúsme sa na chvýľu odtrhnúť od tých, ktoré nám pripravili tohtoročné Vianoce a pozrime sa na to čo nám ponúka zimná obloha.Sústredím sa iba na to najzaujímavejšie.Začnime na štedrý deň a už skoro zrána - 4h47M začne zaujímavý úkaz, zákryt Marsu Mesiacom.Mesiac sa síce bude tváriť skoro ako v splne avšak Mars bude blízko opozície, táto nieje príliš priaznivá z hľadiska priemeru planéty - 16"môže vyvolať trochu rozčarovanie, ale táto je vyvážená polohou planéty v najsevernejších oblastiach ekliptiky.
Ďalšie úkazy, ktoré ma zaujali sa týkajú medziplanetárnej hmoty, konkrétne blízkozemských asteoridov.
23.-24. decembra môžeme pozorovať prelet asteoridu 2007 XH16, jasnosť príliš neoslní,bude sa pohybovať medzi 12,7 až 12,8 M.Pre techniku ktorou v súčasnosti disponujú amatérsky astrofotografovia to však nebude príliš veľký problém.
30.decembra prejde kométa Tuttle [9P] vo vzdialenosti 30´ okolo známej galaxie M33.
28.-29. januára okolo našej planéty presviští zaujímavejší objekt 2007 TU24 iba vo vzdialenosti približne 440 000 km.To sa odrazí na jasnosti objektu na oblohe, tá sa bude pohybovať v najväčšom priblížení okolo 10,5M.Neuveriteľný bude aj vlastný pohyb asteoridu po oblohe, takmer 2° za hodinu.
Pamätníci dopadu kométy Shoemaker Levy na Jupiter v roku 1994 sa možno možno môžu tešiť na repete trochu v inom obsadení.Asteorid 2007 WD5 sa pohybuje po dosť zaujímavej dráhe a tá s dosť veľkou pravdepodobnosťou koliduje s dráhou Marsu.Veľkosť planétky je približne rovnaká s tou z r.1908, ktorá zrovnala poriadny kus tajgy v strednej Sibíri.Keby skutočne došlo k impaktu, bolo by to asi nazvrušujúcejšia astronomická udalosť posledného desaťročia.Nechajme sa prekvapiť a sledujme ďalšie informácie.
Marian Urbaník

Žiadne komentáre: