Translate

streda, októbra 17, 2018

(433) Eros


 NASA JPL


(433) Eros objavil nemecký astronóm C.G. Witt na berlínskej hvezdárni Uránia 13. augusta 1898 .
Je to prvý objavený a druhý najväčší NEO asteroid s nepravidelným tvarom 34.4x11.2x11.2, rebríčku kraľuje 1036 Ganymed s priemerom 35km.
Je držiteľom viacerých prvenstiev - bol prvý asteroid, ktorý skúmal známy radar ARECIBO a taktiež bol prvým asteroidom, ktorý navštívila prieskumná sonda - NEAR SHOEMAKER.
Dráha teleso radí medzi krížičov Marsu - AMOR. Je to potencionálny zemský impaktor s dvojnásobnou veľkosťou ako teleso , ktoré vytvorilo kráter Chicxulub čiastočne zodpovedný za vymieranie dinosaurov.
Prechod perihéliom absolvuje až na budúci rok 1. februára 2019, avšak jeho jasnosť a geometrické podmienky priblíženia  umožňujú pozorovanie tohto zaujímavého objektu na našej oblohe už teraz.
V súčasnosti sa nachádza v súhvezdí Perzea a jeho jasnosťsa pohybuje okolo 11.2 mag.V poslednej októbrovej dekáde vstúpi do Žirafy, kde budeme môcť sledovať Eros až do konca decembra tohto roku kedy jeho jasnosť vystúpa až na 9 mag.

 NASA JPL



Kométa 21P/Giacobini–Zinner sa presunula na južnú oblohu a  koncom októbra už bude z naších zemepisných šírok nepozorovateľná.Jej miesto zaujala kométa 38P/Stephan-Oterma, ktorá síce nie je tak jasná - v súčasnej dobe okolo 10 mag, avšak  do konca novembra by mohla vystúpiť na hodnotu 9 mag.Kométu nájdeme do konca decembra v súhvezdí Blíženci.10. novembra večer nájdeme 38P/Stephan-Oterma 10´severovýchodne od známej planetárnej hmloviny NGC 2392 Eskymák.


Žiadne komentáre: