Translate

utorok, mája 31, 2011

Antares

Táto oblasť na oblohe ma fascinuje svojou rôznorodosťou objektov a farieb.Nájdeme tu takmer všetko, od guľových hviezdokôp cez hmloviny rôznych tvarov a odtieňov až po tmavé oblasti bez hviezd.Žiaľ v naších zemepisných šírkach sa tento skvost letnej oblohy vyhupne iba kúsok nad južným horizontom, preto je ich pozorovanie celkom tvrdý oriešok.Toto je výsledok mojej snahy z 29. a 30. mája s objektívom Sigma 2,8/150 cl.3,5, nepointované Vixen GP-2 Photoguider.36 x 480 s.,800 ASA, Canon 450Da.
                       A toto je prelet Irídií 18 a 51 večer 30.5. Canon 350D,  249s  a 180s.

nedeľa, mája 29, 2011

Májová obloha

Fotografia zhotovená 26.- 27. 5. Kombinácia 22 x  480 s.  subexpozícií, Canon 450Da, Superreflecta 1,4/50,cl. 3,5 .Skúšal som tento objektív, ktorý som našiel v jednom bazári ale kresba nieje príliš dobrá....      Cls clip ,nepointovaný Vixen GP-2 Photoguider,800 ASA, MRAW,PS.
Hviezdne nebo v máji ponúka nepreberné množstvo zaujímavých objektov, pre mňa je však asi najzaujímavejšia oblasť v súhvezdí Škorpión  a to okolie hviezdy Antates.Už samotná hviezda upúta náš zrak svojim prenikavým červeným svetlom nad južným obzorom - už jeho meno evokuje niečo spoločné s bohom vojny Aresom, známym tiež ako Mars - anti Ares , protivník, súper Marsu.V dávnoveku patril medzi tzv. štyroch strážcov oblohy - jasné hviezdy, ktoré delili ekliptiku a rok na štyri ročné obdobia - celkom praktický kalendár.Je to jedna z najväčších hviezd na oblohe viditeľných voľným okom, červený nadobor s 600 násobným priemerom ako naše Slnko s jasnosťou meniacou sa v rozmedzí  1,22 až 1,31 M.
A toto je taký surrealismus s 25 na 26 mája, použité ED-čko.20 x 480 s. Antares aj s M4 a v spoločnosti hmlovín.

                                                Celkový pohľad na lokalitu kde chodievam fotografovať.



                                                            
                                                                Startrails aj s Iridiom
                                          
                                                                            
                                              A na záver meteor nad mojim pozorovacím táborom.

nedeľa, mája 15, 2011

IFN alias Interstellar overdrive

Skúsil som sa pozrieť na tento komplex zaujímavých hmlovín - Integrated flux  nebulae. Je to prvý pokus a nedopadol najhoršie, nejaké štruktúry sú na fotografii zreteľné.Bude to chcieť viacej subexpozícií a asi nasadíme aj CLS filter.Na tento typ delikátnych objektov by to chcelo tmavšiu oblohu, žiaľ situácia sa iba zhoršuje.Ľudia masírovaní katastrofickými správami komerčných televízií požadujú jednu lampu vedľa každého rodinného domu mysliac si že týmto opatrením sa zlepší ich bezpečnosť.V nedávnej dobe verejné osvetlenie v odľahlejších lokalitách mezi polnocou a ránom vypínali - žiaľ aj to je už minulosť.
Na tento pokus som použil  tento upravený Vixen.Ako pontačný objektív používam Tair 2,8/135 v spolupráci s kamerou QHY-5.Montáž bez pointácie znesie expozície 480 s. cez 150 mm ohnisko, mojím zámerom je skúsiť exponovať viac ako 600 s. a tam by už bol problém.A na objekty ako IFN dlhšie expozície budú určite prínosom.Celá sústava - montáž a notebook fungovala bez problémov, ale do budúcnosti uvažujem o nejakom autonómnom pointovaní, zaujal ma prístroj od firmy Lacerta , a aj preferencie od užívateľov sú povzbudivé, žiaľ iba  tá cena.....
Takže výsledná fotografia je kombináciou  16 x 600s subexpozícií, Canon 450Da, 1600 ASA ,Sigma 2,8/150 cl.3,5 , pointovaný Vixen Photoguider, Guidemaster, 9.5. od 0h 22m selč.Spracované MRAW, Image PLUS,PS.Galaxie uprostred sú M81 a 82.


A tu to je - Welcome tu the machine, fotografia priamo z opisovanej akcie.Miesto - Statio Tranquillitatis, hudba PF, Interstellar overdrive, Astronomy domine, Goodbye blue sky, Wish You Were.......
 RIP Syd and Rick.

nedeľa, mája 08, 2011

M 13 , M 81 + 81

Využil som priaznivé počasie na fotografovanie objektov Messierovho katalógu, ktoré ešte nemám vo svojej zbierke.Jedným z nich je aj M13, známa tiež ako veľká guľová v Herkulovi...Jediná, ktorú sa mi podarilo pozorovať aj voľným okom bez ďalekohľadu v naších zemepisných šírkach.Je to kombinácia 13 x 480 s. záberov s ED 80 + reduktor 0,85 , Canon 450Da, pointovaná HEQ-5, noc zo  6. na 7. mája.
Ďaším zaujímavým objektom je dvojica galaxií M 81 a M 82 v súhvezdí Veľká medvedica.Tá jasnejšia je známa tiež pod označením Bodeho galaxia - dostala meno podľa svojho objaviteľa Johana Bodeho.Je najjasnejším členom skupiny , ktorá sa nachádza v jej okolí.Taktiež s nimi gravitačne interaguje čo je vidieť na tvare M 82.Môj pokus pozostáva s 32 x 480 s. expozícií s Canonom 450Da, 1600 ASA.Noc s 5. na 6. mája.Pointovaná HEQ-5.Spracovanie Subraw, Images+ , PS.Refraktor ED 80 je čo sa týka optickej stránky celkom na úrovni, žiaľ kvalita okulárového výťahu dosť zaostáva, jeho tuhosť a kolmosť je diskutabilná .Je to vidieť hlavne na M81 + 82, pri fotografovaní sa celá sústava rozostrila......
 A tento záber vznikol pri čakaní na tmavú oblohu, Mesiac ma neustále fascinuje...a spomenul som si pri ňom aj na Mesačné expedície na Ostravskej hvezdárni....