Translate

nedeľa, mája 21, 2017

Blízke priblíženie asteroidu 2017 CS


                                                                     NASA JPL

29. mája 2017 sa k Zemi na vzdialenosť 7.93 LD, alebo 3 mil.kilometrov priblíži blízkozemský asteroid 2017 CS.Veľkosť objektu sa odhaduje na 220 - 680 m a jeho dráha pripomína kométu alebo planétku  z Jupiterovej rodiny , veľkosť Tisserandovho parametru tomu odpovedá.
Večer 27. mája jeho jasnosť dosiahne 14 mag. a stane sa dostupný pre vizuálne pozorovanie ďalekohľadmi s priemerom 15 - 20 cm.Pre CCD pozorovania nám bude postačovať ďalekohľad s priemerom okolo 8 cm.Asteroid sa na výslednom snímku prezradí svojim vlastným pohybom medzi hviezdami, jeho veľkosť sa bude pohybovať na konci mája a začiatkom júna okolo 30 - 38 ´´/1´.Nájdeme ho v severnej časti súhvezdia Vlasy Bereniky cez ktoré sa presunie do súhvezdia Honiace Psy.Tu ho môžeme sledovať večer 28. mája - jeho jasnosť sa bude šplhať k hranici 13.6 mag.Na svojej ceste oblohou bude prechádzať okolo veľkého množstva galaxií, na ktoré je táto oblasť oblohy bohatá, je zaujímavé sledovať na obrazovke počítača výstup zo CCD kamery a na ňom pohyb asteroidu okolo hmlistého obláčika galaxie vzdialenej milióny svetelných rokov.Nasledujúce noci 29. a 30. mája sa bude asteroid pohybovať severnými časťami Pastiera, kde jeho jasnosť dosiahne maxima 13.5 mag.31. maja a 1. júna nájdeme planétku v Herkulovy stále v dosahu amatérskych ďalekohľadov s jasnosťou okolo 14 mag.
Presné efemeridy doporučujem vypočítať na stránke MPC.
Ja som na pozorovanie tohto objektu a jeho následnú astrometriu použil diaľkovo ovládaný teleskop iTelescope T17 MPC Q62.Jasnosť asteroidu sa v čase pozorovania pohybovala okolo 17 mag.

Žiadne komentáre: