Translate

sobota, februára 04, 2017

41P/Tuttle-Giacobini-Kresak



Tento rok prejde perihéliom ďalšia už takmer legenda so slovenským menom v názve, po 45P/ Honda Mrkos Pajdušáková to bude ,,milcom´´ astronómie už  známa 41P/Tuttle Giacobini Kresák.
Objavená 3. mája  1858 na Harvard College Observatory Horácom P.Tuttlom.Kométa sa nachádzala v dobe pozorovania iba deň pred svojim prechodom perihéliom vo vzdialenosti 0.36 AU  a na oblohe ju Tuttle našiel v súhvezdí Malého Leva.Druhé meno kométy predstavuje francúzskeho astronóma Michela Giacobiniho, ktorý pozoroval našu vlasaticu 1. júna 1907 40 cm ďalekohľadom v Nice vo Francúzsku.Nikto nezaregistroval podobnosť dráh oboch komét.Až v roku 1928 A. Crommelin vypočital dráhu telesa a predpovedal návrat objektu v roku 1928 a 1934.Žiaľ kométa nebola nájdená a bola prehlásena za stratenú.Všetko sa zmenilo v roku 1951 kedy slovenský astronóm Ľubor Kresák na Observatóriu Skalnaté pleso objavil 24.apríla na oblohe hmlistý obláčik, ktorý sa pohyboval a neskôr z presných meraní tohto pohybu sa zistila podobnosť s objektami s rokov 1858 a 1907.Ľubor Kresák je taktiež objaviteľom kométy C/1954 M2 (Kresak-Peltier) a autorom známej teórie o pôvode telesa zodpovedného za Tunguzskú katastrofu, v nej pojednáva o tom, že o progenitorom tejto udalosti by mohol byť úlomok jadra kométy 2P/Encke.
41/P typ dráhy zaradzuje do rodiny Jupiterových komét.Veľmi často sa k Jupiterovi  v okolí afélia približuje a tieto udalosti majú dosť zásadný dosah na dráhu kométy.Mení sa obežná doba telesa a jeho vzdialenosť perihélia a z toho vyplýva aj zmena vzdialenosti k našej planéte.Napríklad pri priblížení k Jupiterovi vo februári 1988 sa zmenila vzdialenosť perihélia z hodnoty 1.12 na 1.07 AU a obežná doba z 5.58 na 5.46 roka.
Kométa je veľmi známa svojimi prudkými zvýšeniami jasnosti, kedy rádovo v hodinách sa jej magnitúda zväčší o niekoľko stupňov.V roku 1977 outburst - ako sa tomuto javu hovorí zapríčinil nárast jasnosti kométy o 10M .Podobná udalosť by mohla nastať aj tohto roku.Perihéliom prejde podvečer 12. apríla 2017 a jej minimálna vzdialenosť od Zeme bude 5. apríla 2017 0.148 AU.Ak by došlo k explózii v tomto čase mali by sme na oblohe kométu viditeľnú voľným okom.Pritom veľkosť jadra kométy sa odhaduje na 1.4 km, čo nepredstavuje príliš veľké teleso.
V súčasnej dobe nájdeme 41/P v súhvezdí Leva ako objekt ~12 M, odkiaľ sa bude presúvať smerom na sever.Večer 9. februára bude prechádzať zemskou penumbrou, takže nastane jej polotieňové zatmenie.... Po februárovom splne môžeme skúsiť nájsť kométu koncom mesiaca blízko hlavy Leva.Večer 20. februára ju nájdeme 1.2° juhovýchodne od jasnej galaxie NGC 2903.Jasnosti obidvoch objektov by mohli byť podobné ~9 M a viditeľné vo väčších triédroch.Začiatkom marca vstúpi do súhvezdia Malý Lev, rýchlym pohybom cezeň sa dostane do súhvezdia Veľký Voz, kde ju zastihne ďalší spln.Ako bude Mesiac postupne miznúť s oblohy bude kométa stále výraznejšia.Večer 21. a 22. marca budeme môcť pozorovať 41/P blízko známej dvojice deepsky objektov -  galaxie M108 a planetárnej hmloviny M97.Kométa bude prechádza priamo medzi oboma objektami avšak celý úkaz sa bude odohrávať z naších zemepisných šírok na dennej oblohe 22. marca poobede.Koniec marca a začiatok apríla zastihne kométu v najlepšej kondícii, jasnosť bude gradovať na hranici pozorovateľnosti voľným okom a bude sa dať sledovať celú noc.V apríli vstúpi do Draka a 3. apríla ju nájdeme 30´severne od hviezdy Thuban.Absolvuje maximálne priblíženie k Zemi (5. apríla), prechod perihéliom (12. apríla) a jej jasnosť začne klesať.V poslednej aprílovej dekáde nájdeme kométu blízko hlavy Draka a 21. apríla 14° východne od ďalšej v tej dobe dúfajme  jasnej kométy C/2015 V2 Johnson, obe kométy by mohli mať aj podobnú jasnosť - okolo 7 M.Postupne bude postupovať na južnú oblohu cez Herkula, Lýru a Hadonos a kométa sa bude pomaly vytrácať z dosahu našej pozorovacej techniky.

Žiadne komentáre: